Zapraszamy na wyjątkowe, intensywne warsztaty z fotografii kulinarnej, podczas których dowiecie się, jakie są podstawowe aspekty wykonywania atrakcyjnych ujęć i stylizacji jedzenia.

 

Aby móc wykorzystać pełnię możliwości sprzętu poznacie wiele zagadnień technicznych dotyczących ustawień aparatu i oświetlenia w celu uzyskania profesjonalnych rezultatów robiąc zdjęcia żywności. Zapraszamy do spędzenia wyjątkowo produktywnych dziesięciu godzin w przepięknym wnętrzu krakowskiej restauracji Plac Nowy 1 zgłębiając tajniki fotografowania potraw i poznając proces powstawania wybranych dań!

Kuchnia Placu Nowego 1 tworzona jest z myślą o osobach ceniących różnorodne smaki i nowe doświadczenia. Goście mogą wybierać dania tworzone według oryginalnych receptur szefa kuchni Daniela Sochy. W karcie znajdują się propozycje dań kuchni europejskiej oraz potrawy inspirowane odległymi zakątkami świata. Podczas warsztatów szef kuchni opowie o tym, co jest najważniejsze w kompozycji z punktu widzenia kucharza. Wprowadzi was w tajniki tworzenia kompozycji oraz zaprezentuje efekt finalny potrawy.

Po uzyskaniu solidnej dawki wiedzy merytorycznej uczestnicy przejdą do tworzenia własnych dzieł sztuki na talerzu. Każdy będzie mógł wykazać się kreatywnością i przećwiczyć robienie zdjęć z różnych perspektyw. Stawiamy na dowolność. :) Na koniec omówimy wykonane prace i ewentualne trudności, które pojawiły się podczas fotografowania.

 

Do kogo kierowane są warsztaty?

  • blogerów kulinarnych,
  • amatorów gotujących w domu chcących, którzy chcą podnieść jakość wykonywanych zdjęć,
  • pracowników restauracji, managerów, producentów żywności,
  • fotografów, którzy chcieliby się wyspecjalizować w nowej dziedzinie fotografii,
  • każdego, kto chce wykonywać atrakcyjne zdjęcia jedzenia bez względu na stopień posiadanych umiejętności i sprzętu,
  • osób, które zastanawiają się nad nabyciem obiektywu lub oświetlenia i chcą przetestować sprzęt przed zakupem.

 

Podczas szkolenia każdy uczestnik nauczy się:

  • robić atrakcyjne zdjęcia potraw,
  • aranżować kadr w kreatywny sposób,
  • dobierać i ustawiać sprzęt fotograficzny oraz oświetleniowy,
  • planować sesję,
  • wykorzystywać różne rodzaje światła,
  • stylizować potrawę pod kątem fotografii.

 

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu?

  • atrakcyjna cena: Jedyne 400zł za całodniowe warsztaty, trwające 10 godzin,
  • po warsztatach możesz liczyć na dalsze wsparcie fotografów i konsultować swoje zdjęcia,
  • warsztaty prowadzone w przepięknym wnętrzu krakowskiej restauracji Plac Nowy 1 na Kazimierzu,
  • dzięki małej grupie (5 osób) możesz liczyć na bezpośredni kontakt z trenerem i swobodny dostęp do sprzętów,
  • omówimy obróbkę i retusz zdjęć, które są adekwatne do tematyki fotografii kulinarnej,
  • stworzysz własne kompozycje dań oraz zaaranżujesz przestrzeń pod zdjęcia,
  • wykonasz zdjęcia potraw przygotowanych przez profesjonalnego kucharza, który wprowadzi Cię w proces powstawania dań i opowie o kompozycji,
  • dowiesz się, jakie tricki stosować, aby danie wyglądało atrakcyjnie.

 

Cena 400zł/os zawiera:

  • certyfikat ukończenia kursu,
  • pyszny lunch serwowany przez restaurację Plac Nowy 1,
  • 10-godzinne warsztaty pod okiem doświadczonego fotografa kulinarnego,
  • dostęp do obiektywów makro marki Irix,
  • dostęp do całej gamy urządzeń oświetleniowych marki Quadralite,

 

Co musisz mieć ze sobą:

  • aparat z naładowaną baterią, ładowarkę i kartę pamięci,
  • obiektywy (jeżeli posiadasz, nie jest to warunek konieczny) udostępniamy na czas warsztatów obiektywy marki Irix,
  • statyw (istnieje możliwość wypożyczenia statywu, w takim przypadku prosimy o wcześniejszą informację),
  • akcesoria, które mogą przydać się do stylizacji potraw (ozdobne ściereczki, miseczki, deska nóż). Na miejscu oczywiście będą dostępne również akcesoria udostępniane przez organizatorów,
  • jeżeli ktoś produkuje własne wyroby, można wziąć je do sfotografowania,

 

Podczas szkolenia do dyspozycji uczestników będą obiektywy marki Irix oraz lampy, modyfikatory światła i akcesoria marki Quadralite, obiektywy marki Irix oraz efektowna zastawa firmy Fine Dine.

Jeżeli zależy Ci na kreatywnym spędzeniu czasu wśród pasjonatów fotografii oraz zdobyciu kolejnych fotograficznych umiejętności – dołącz do nas! Uchwyć wszystko co najlepsze na talerzu!

 

Link do zapisu: https://app.evenea.pl/event/warsztaty-fotografia-kulinarna/

 

Prowadzący

Jarosław Florek: fotograf komercyjny, na co dzień mieszka i pracuje w Krakowie. Tajniki fotografii kulinarnej zgłębiał przy okazji stałej współpracy z krakowskimi restauracjami (Pałac Czeczotka, Hawełka, Manufaktura Pieroga, Miód i Wino, Skarbnica Smaków). Obecnie jest członkiem agencji fotograficznej LIT House, w której zajmuje się fotografią reklamową, realizując sesje produktowe oraz modowe. Fotografię uznaje za swoją pasę, którą realizuje od wielu lat, a umiejętności i wiedzę doskonalił studiując na Akademii Fotografii w Krakowie.

 

Plan warsztatów

Część wspólna

W tej części pracujemy w całej grupie przy omawianiu tematyki fotografii kulinarnej oraz pracy z różnymi rodzajami światła. Stworzymy plany zdjęciowe pod dania przygotowane przez Szefa kuchni Plac Nowy 1. Będziemy pracować wspólnie na głównym aparacie używając podglądu na monitorze. Na koniec danego tematu uczestnicy będą mogli również użyć własnych aparatów. Nauczymy się odpowiednich technik fotografowania, które wykorzystamy indywidualnie w kolejnej części warsztatów.

 

1. Wprowadzenie

  • Style i tematyka w fotografii kulinarnej,
  • Zastosowanie fotografii kulinarnej – praca czy hobby,
  • Techniki pracy – rodzaje światła, sprzęt, aranżacja, stylistyka jedzenia,
  • Przygotowanie do sesji zdjęciowej,

 

2. Praca ze światłem zastanym

  • Przygotowanie miejsca do pracy w świetle dziennym,
  • Dobór parametrów ekspozycji,
  • Omówienie przygotowania dania i składników do sesji,
  • Tworzenie kompozycji zdjęcia, dobieranie atrybutów,

 

3. Praca ze światłem studyjnym

  • Przygotowanie miejsca do pracy ze światłem błyskowym,
  • Dobór i obsługa sprzętu studyjnego,
  • Wykorzystanie różnych modyfikatorów światła i akcesoriów,
  • Omówienie przygotowania dania i składników do sesji,
  • Tworzenie kompozycji zdjęcia, dobieranie atrybutów,

 

Część indywidualna warsztatów

W tej części pracujemy indywidualnie przy tworzeniu własnej kompozycji. Uczestnicy dostaną do wyboru lub wylosują rodzaj fotografowanego jedzenia. Do dyspozycji będą podstawy dania np. sałata, tort, ciastko oraz wiele rodzajów dodatków, które będą służyć uzupełnieniu dania i kompozycji. Uczestnicy będą mieli dowolność w doborze techniki pracy oraz przygotowaniu planu zdjęciowego. W tej części pracujemy na własnych aparatach.

 

4. Podsumowanie

  • Przegląd wykonanych prac,
  • Omówienie ewentualnych problemów i napotkanych trudności,
  • Czas na dyskusję,

 

Zamów newsletter!


 

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera.

  Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych o produktach.

Więcej o polityce prywatności

X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego funkcjonowania jej zasobów. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację tej technologii. Więcej informacji o plikach cookies i metodach ich wyłączania można sprawdzić w polityce prywatności i plików cookies.