Sprawdź kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz efektowe zdjęcia napojów.

 

Mamy 7 wskazówek dla aspirujących fotografów kulinarnych, barmanów oraz wszystkich tych, którzy chcieliby wykonać efektowne zdjęcia drinków! Mimo, że realizacja zdjęć szkła oraz cieczy nie należy do najprostszych, pokażemy Ci, że możesz wykonać profesjonalną sesję z wykorzystaniem tylko dwóch i to budżetowych źródeł światła oraz dowiesz się na co zwrócić szczególną uwagę.

Fotografia kulinarna ma wzbudzać przyjemne odczucia. Dobre zdjęcie potrawy to takie, na widok, którego trochę zgłodniejesz i zechcesz spróbować zaprezentowanego dania. Poszczególne posiłki mają swoje własne sposoby oddziaływania na odbiorcę. Np. kiedy widzimy napój ozdobiony listkiem mięty na myśl przychodzi nam orzeźwienie. Dlatego ważne jest, aby fotografowane produkty były jak najbardziej atrakcyjne.

 

f/1.4, 1/200s, ISO 800

 

Plan

Zapoznaj się z inspiracjami, które znajdziesz w sieci. Pomyśl, w jakiej kolorystyce widzisz dany napój i jakie emocje chcesz wywołać u odbiorcy za pomocą poszczególnych zdjęć. To ułatwi Ci realizację sesji!

 

Naczynia

Pamiętaj o ozdobnych elementach, czyli owocach, roślinach, czy podstawkach. Dobierz odpowiednie naczynia do rodzaju trunku. Whisky nie podasz przecież w filiżance, a do kieliszka wykonanego z cienkiego szkła nie nalejesz cappucino :) W praktyce grubość szkła ma bardzo duży wpływ na to, jak długo drink będzie trzymał swoją temperaturę. Co więcej, każdy element budowy naczynia może mieć wpływ na odczucia i wrażenia smakowe podczas picia, np. szklanka zwężająca się ku górze będzie zatrzymywała i kumulowała aromat w jednym punkcie, podczas gdy rozszerzająca uwolni go w całości.

 

Kolory

Posłuż się kołem barw To bardzo istotne aby kolory na zdjęciu się uzupełniały. To dokładnie tak jak z ubiorem. Brązowe buty będą przecież fatalnie wyglądać z czarnym garniturem. Na ciemnym tle umieść jasne dodatki, a na jasnym ciemne. Dobierz odpowiednie kolory kierując się teorią barw przeciwstawnych. Patrząc na koło, z łatwością możesz ocenić, jakie kolory będą ze sobą tworzyć atrakcyjne gradienty. Główna zasada jest taka, aby dobierać dwa odcienie znajdujące się na diagramie, mniej więcej naprzeciwko siebie.

 

 

Wyróżniamy kilka schematów, którymi możemy się kierować korzystając z koła barw:

  • MONOCHROMATYCZNY: kolory znajdują się w jednej linii od środka do krawędzi koła
  • DOPEŁNIAJĄCY: kolory znajdują się na wprost siebie na kole barw
  • HARMONIJNY: kolory znajdują się obok siebie na kole barw
  • TRIADA: zestawienie trzech kolorów, w równej od siebie odległości na kole barw
  • TETRADA: zestawienie złożone z dwóch par kolorów dopełniających
  • ACHROMATYCZNY: czarny, biały oraz wszystkie odcienie szarości

 

Tło

Zwykłe brystole ze sklepu papierniczego świetnie się sprawdzą i w dodatku są budżetowym rozwiązaniem więc możesz kupić ich kilka. Wielką zaletą jest to, że są gładkie i sztywne więc trudniej o zagniecenia widoczne na zdjęciu. Możesz je ze sobą połączyć i tworzyć geometrie, która dobrze się sprawdzi przy wszelakich zdjęciach kulinarnych, czy produktowych. Możesz umieścić w kadrze dodatkowe elementy, takie jak liście mięty, czy owoce, ale zrób to z głową i pamiętaj o kompozycji! Na początku najlepiej kieruj się minimalizmem.

 

f/1.4, 1/200s, ISO 200

 

Kolejność działań

Warto jeśli przed przygotowaniem napoju ustawisz kompozycje “na sucho”. Drinki po upływie czasu mogą zmienić swój wygląd, np. pożądana na kawie pianka szybko zniknie. Dlatego ważne jest, aby fotografowanie przebiegło sprawnie. Przy topniejącym lodzie możesz już nie mieć czasu na budowanie kompozycji od nowa. Śmiało eksperymentuj i dorzucaj dodatki w trakcie, ale zbuduj bazę zdjęcia wcześniej.

 

Światło

Aby Twoje zdjęcie drinka było estetyczne i robiło wrażenie, wcale nie musisz inwestować mnóstwa pieniędzy w zestaw oświetleniowy, a wystarczą Ci dwa miecze świetlne od Quadralite, dzięki którym swoje zdjęcia możesz urozmaicić przeróżnymi barwami światła. Trzymając jeden miecz świetlny w niewielkiej odległości od fotografowanego obiektu od razu widzisz, jak rozkładają się cienie i z jaką intensywnością świeci lampa. Drugi SmartStick, który będzie głównym źródłem światła, zamocujesz na statywie lub położysz go tuż za obiektem, aby wkomponował się w tło i stworzył barowy klimat. Z łatwością możesz modyfikować kąt padania przez zbliżanie i oddalanie miecza od fotografowanego napoju. Jeśli chcesz aby kadr był oświetlony delikatnie po prostu zmniejszasz moc świecenia na panelu lampy lub za pomocą aplikacji mobilnej Quadralite. Pamiętaj aby ustawić aparat na statywie oraz zastosować długi czas naświetlania. Nie ma uniwersalnych wartości przysłony, czasu, czy ISO, dlatego śmiało eksperymentuj. Warto również wyzwolić migawkę zdalnie, dzięki czemu unikniesz poruszonego kadru.

 

f/6.3, 1/2s, ISO 100

 

Obróbka

Graficzna obróbka zdjęcia odbywała się już przed erą komputerów i wykonywało się ją ręcznie, najczęściej za pomocą ołówka. Dziś mamy do dyspozycji wiele narzędzi i to w dodatku darmowych, które umożliwią nam wykadrowanie, poprawienie balansu bieli, czy nałożenie efektów. Z tym ostatnim lepiej nie przesadzić! Ale zawsze warto poeksperymentować, aby nadać zdjęciu charakteru.

 

f/2.8, 1/15s, ISO 100

f/2.8, 1/15s, ISO 100

f/2.8, 1/80s, ISO 100

 

Dziś wykonanie efektowych fotografii drinków jest prostsze niż kiedykolwiek! Nawet bez ogromnego setu oświetleniowego jesteś w stworzyć zdjęcia, które zrobią wrażenie na wszystkich, którzy uwielbiają orzeźwiające trunki! :)

 

X Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego funkcjonowania jej zasobów. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza akceptację tej technologii. Więcej informacji o plikach cookies i metodach ich wyłączania można sprawdzić w polityce prywatności i plików cookies.